Alternate Text

ELFA INSIGHTS

Generationer och framtiden

Enligt generationsforskningen sätts våra värderingar mellan 16 och 24 års ålder. Det är då vi formas som mest när det handlar om vad vi prioriterar i våra liv. Det här har sedan länge intresserat forskare – och även oss på Elfa. Vilken roll spelar tidsperioden vi växer upp i för vårt boende och vilken betydelse får det för förvaringen i våra hem i framtiden? 

Digitala tjänster i hemmet 

I dagsläget är andelen svenskar som använder digitala tjänster för att underlätta i sin vardag relativt låg. Endast 34 procent menar att de använder tjänster såsom hemkörning av dagligvaror, hämtning av skräp och hemleverans av restaurangmat visar vår senaste Sifo-undersökning*. Det finns dock annat som tyder på att det här kommer förändras under de närmsta 20 åren, menar Elfa Insights medlem och framtidsexpert Charlotte Mattfolk. 

Opkoblet miljø

Det ”smarte hjem” har man diskuteret gennem mange år, og det ser ud til, at det er ved at slå igennem. Ny teknologi gør det muligt at opkoble hjemmets inventar og gøre alt fra køleskab over musiksystemer til garderober og vaskemaskiner mere interaktive.

I dag anskaffer mange bl.a. smartere og mere effektiv opbevaring for at løse deres øgede opbevaringsbehov. Generation Z er dem, der i højeste grad gør dette, men også Millennials, Generation X og Boomers gør det i et vist omfang.

Øget bevidsthed

Vi ved, at vi skal forbruge mindre for planetens skyld. Når der er gjort teknologiske fremskridt, kan det gøre os mere bevidste om, hvad vi har og hvordan vi anvender det på den mest effektive måde, ikke mindst i vores hjem. Det kunne f.eks. være at man kunne lave et "katalog" over vores tøj og ting i et digitalt system, som giver et overblik over, hvad vi har i garderoben. Så kan vi starte dagen med at få et forslag til et outfit ud fra, hvad der er i garderoben, men også i forhold til, hvordan vejret er og hvilken type aktiviteter man har i løbet af dagen.

Det kan også komme med forslag til tøj, som kan lægges ud på second hand-markeder. Vi får altså en øget bevidsthed om, hvilke ting vi har og kan dermed på en nemmere måde deltage i en cirkulær deleøkonomi. I dag er der ganske mange, der både køber og sælger tøj og indretning på genbrugsmarkeder, i second hand-butikker og via auktions-sites.

De generationer, som er bedst til second hand og brug af digitale tjenester til genbrugsmarkeder, er ikke overraskende de yngre i aldersgrupperne 16–25 år Generation Z og 26–41 år Millennials. Digitaliseringen vil fortsætte med at åbne mange flere døre og give os et bedre indblik i, hvordan vi lever, guide os i vores valg og gøre os til mere bevidste forbrugere i fremtiden.

Hållbarare vardag för en ljusare framtid

Vår förvaringsexpert Christine Dalman tipsar här om några enkla knep för att anamma en hållbar vardag som också värnar om framtiden!

Alternate Text

Har du testat att hyra kläder? Investera i tidlösa klassiker och basplagg och piffa upp garderoben med hyrda plagg, så sparar du både pengar, plats i garderoben och miljön – samtidigt som du har nya plagg att välja bland när du sätter ihop dagens outfit.

Alternate Text

Stickade tröjor kan förlora formen på hängare, så använd meshbackar med avdelare för att hålla dem snygga och välorganiserade. 

Alternate Text

Se gärna till att ha en specifik hylla för kassar för återbruk och återvinning. Enkelt att fylla och ta med när det är dags att skänka eller sälja!

Elfa Insights 2022

Elfa Insights är Elfas tankesmedja där vi undersöker trender, behov och utmaningar inom förvaring. Detta gör vi genom konsumentundersökningar och genom att samla in insikter från ledande experter inom arkitektur, hållbarhet, mode, inredning och framtidsspaning. Vi kan därmed djupdyka inom vårt absoluta favoritämne, förvaring, och inspirera till bättre ordning och harmoni hemma så att du kan frigöra plats för det som är viktigt i vardagen.

Anders Parment 

Generationsforskare, författare och samhällsdebattör. Arbetar med frågor kring framtiden och hur nya generationer är med och formar den, något han praktiserar till vardags som lärare och forskare vid Stockholm Business School. Förutom att författa böcker - snart en om Generation Z - håller Anders föredrag och ger organisationer råd om hur de ska förstå framtiden bättre.

Mia Erlandsson 

Arkitekt och inredningsarkitekt på White arkitekter. Arbetar med allt från stora publika projekt och processledning till små detaljerade interiöra lösningar och inredningskoncept. Ordförande i Guldstolen-juryn, Sveriges arkitekters pris för Sveriges bästa inredning. 

Charlotte Mattfolk 

Framtidsexpert, entreprenör och strategisk rådgivare. Grundare till AI-plattformen IAMAI som matchar managementkonsulter med uppdrag och ger tillgång till ”Streaming Knowledge”. Författare till framtidsstudien 4 Scenarios for a Future Life.

Lars Rudolfsen

Lars Rudolfsen er Elfa´s salgschef og indretningskonsulent.

Mere fra Elfa Insights

Generationer og forbruget

Vores forbrugsmønstre, vaner og værdier præges i høj grad af vores opvækst og påvirker også, hvordan vi formes som mennesker. Dette har i lang tid interesseret forskere – og også os, her hos Elfa. Hvilken rolle spiller den tidsperiode, vi opvokser i, for vores forbrug, og hvilken betydning får dette for opbevaringen i vores hjem?

Læs mer

Generationer og hvordan de bor

Alle har behov for tag over hovedet, men hvordan skal det, der befinder sig under taget se ud? Til trods for at en del tendenser går i retning af et mere nomadisk liv, at mange flytter ud fra byerne og forsøger at gøre sig uafhængige af andre, vil hjemmet i en eller anden form altid være vigtigt.

Læs mere

Den hållbara garderoben

Att använda de plagg som du redan äger och att se till att de lever länge är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv. För att de ska göra det kan det vara en idé att investera i kvalitativa och tidlösa plagg som håller över tid. Det är även oerhört viktigt med rätt förvaring och att man vårdar dem.

Läs mer