Ordningen skapar kreativ lust

Mångsidigt kreativa Jenny ledsnade på att leta efter undanstuvat pysselmaterial. Lösningen blev ett eget hobbyrum i källaren med en vägghängd ordning och reda-dröm till förvaring från Elfa.

Text Charlotta Flinkenberg  Foto Malin Sandström

Här bor vi

Jenny Ekstrand, 41 år, familjebehandlare. Maken Andreas, 48 år, jobbar inom fastighetsbranschen. Dottern Vera, 10 år, sonen Frank, 7 år. Familjen bor i ett hus i Kungsbacka på 127 kvm + 82 kvm biarea. Här kan du följa Jenny: @arkiv_kreativ på instagram och Arkiv Kreativ på Facebook https://www.facebook.com/arkivkreativ.se

Kontrasten mellan jobb och fritid

Till vardags arbetar Jenny som familjebehandlare där fokus ligger på svåra samtal med familjer i kris eller socialproblematik. Men hemma är pyssel den stora hobbyn. – Det är trevligt med kontraster och även om jag gillar mitt jobb så känns det viktigt att få vara kreativ och göra saker med händerna på fritiden. Jenny driver pysselkontot @arkiv_kreativ på instagram och har sedan barnsben lockats av att sy, klippa, måla, klistra, rita, bygga och dekorera. – Jag har alltid varit pysslig och försöker att föra vidare det till våra barn, genom att bjuda in dem till pysslandet på olika sätt.

Hur förvarade ni allt pysselmaterial tidigare? 

Vi har inte bott i detta hus mer än drygt ett år. Tidigare bodde vi i en lägenhet i Göteborg och då var allt pyssel i lådor utspritt i hela lägenheten där det fanns plats, i sovrummet och på andra ställen där vi klämde in det. 

När det skulle pysslas fick själva aktiviteterna ske på matsalsbordet, vilket inte var helt optimalt, enligt Jenny. 

Ofta fick vi avbryta pysslandet mitt i skapandet för att göra middag och då behövde bordet rensas. 

Hur såg önskemålen ut när du började skissa på detta hobbyrum i källaren?

Jag ville få en större överblick över allt, för att slippa lägga tid på att leta efter materialet. Och så ville jag att barnen skulle få lådor och hyllor som bara är deras, som är lätt att nå för dem. Rent estetiskt hade jag en vision om den vackra blågröna väggfärgen som lugn och snygg bas bakom förvaringen som går i vitt. Det är en nyans jag tagit fram i ett inredningssamarbete till vårt sovrum. Jag blev väldigt nöjd med den färgen och hade en skvätt kvar i målarburken som kunde användas. 

Jenny började med att skissa upp hur inredningen skulle se ut i det 10 kvm stora hobbyrummet, med hjälp av Elfas eget planeringsverktyg. 

För mig var det viktigt att förvaringen koncentrerades mestadels till en vägg och att vi skulle ta tillvara på att maxa förvaring hela vägen upp mot taket. Elfas planeringsexperter kom med värdefull input som utdragbara meshbackar. De föreslog även förvaring på dörren, vilket var supersmart – det hade jag inte reflekterat över själv.

"Ordning skapar kreativ lust"

Jenny säger att en bidragande faktor till att pysslandet faktiskt blir av, är att skapa rätt förutsättningar, som hon gjort i och med strukturen av hobbyprodukterna. – Tillgängligheten är nyckeln till mycket skapande. Man kan få kreativa idéer bara av att se materialet! Barnen säger ibland ”Jag vet inte vad jag ska göra” och då räcker det med att jag tar fram prylarna så sätter de igång. Ordningen skapar kreativ lust och en kortare startsträcka till skapandet.

Se klick-in systemet

 

Tidigare var pysslet utspritt och inklämt i lådor och kartonger

Jenny

De utrdragbara meshbackarna gör det enklare för Jenny att hitta bland tygerna.

Förvaringstavlorna ger en fin överblick över de mindre pysselsakerna när de placeras i genomskinliga lådor. 

Jenny valde flera lådavdelare till meshbackarna. Perfekt att kunna dela upp lådorna så att inte allt hamnar huller om buller.

De vändbara hyllorna passar bra till förvaring av färg och andra konstnärsmaterial. 

Hemmapysslet har fått en egen plats i huset

Hur upplever ni resultatet? – Underbart! Framförallt är det en lättnad att barnen fått egna lådor där de kan härja fritt. Det är så smidigt med Elfas system att man kan justera höjden på hyllorna och de utdragbara meshbackarna och även kan ändra och möblera om med tiden. Någon som är särskilt lättad över att hemmapysslandet äntligen fått sin välbehövliga struktur är Jennys man Andreas. – Han jobbar inom fastighetsbranschen och är inte det minsta kreativ eller pysslig själv – tvärtom! Men han är nöjd över att slippa ramla över burkar med pärlor eller behöva röja undan plats på allmänna ytor för att kunna duka eller liknande.

Jennys proffstips för hobbypysslare!

  • De flesta kan inte offra ett helt rum, som vi hade lyxen att göra. Men man kommer väldigt långt med enbart en vägg också. Exempelvis kan man skapa en hobbystation hemma i ett sovrum och bygga förvaringen på höjden på en vägg. Sedan kan man använda Elfas snygga skjutdörrar och dra igen om det ser stökigt ut.
  • Skapa en överblick över de material du har så du vet vilka förvaringsbehoven är.
  • Satsa på transparent förvaring, som meshboxar och genomskinliga plastlådor, så att du ser allt. Materialet behöver vara ”on display” så att du inte glömmer bort det.
  • Skapa gärna utrymme även för pyssel som är ”under produktion” men inte färdigt, så att det kan förvaras någonstans.
  • Sortera pysslet utefter användningsområde. Det du använder ihop ska även ”bo ihop”. Då slipper du för stort avstånd mellan vattenfärg och penslar.