En funktionell förvaringslösning i ett litet kök 

Se all kitchen solutions

I en charmig trerumslägenhet, mitt i centrala Malmö, bor Charlotte tillsammans med sin dotter Molly. De tidstypiska detaljerna från 1920-talet, så som spegeldörrar och stuckatur, är varsamt bevarade. De stora fönstren är generösa med ljusinsläpp och den höga takhöjden ger de 75 kvadratmeterna en härlig rymd. Köket är långsmalt och här finns dåligt med ytor och plats tillförvaring. Konsekvenserna blir att de få och värdefulla ytorna är permanent belamrade med allt möjligt från mixers till post.

Köksutmaning

– Ja, som i lördags till exempel. Då skulle vi ha tjejmiddag hemma hos mig och vi skulle hjälpas åt med att laga en festmåltid. Tänk dig att fyra tjejer skulle hacka lök, skiva grönsaker, skala potatis och strimla kött i mitt lilla kök. Vi stod i stort sett på varandra, säger Charlotte och skrattar uppgivet. När jag såg köket förstod jag vad hon menade. Charlotte gav mig fullt förtroende och fria händer att organisera hennes kök. Utmaningen var att frigöra så mycket yta som möjligt utan att göra avkall på förvaringsmöjligheterna. Likaså ville jag att det skulle harmoniera med den befintliga köksinredningen. Eftersom jag själv älskar ljus så var det viktigt för mig att inte stänga ute ljusinsläppet från balkongen med ett väggskåp.

Funktionellt och lättarbetat kök

Det de flesta av oss önskar, är ett kök som är funktionellt och lättarbetat. För Charlotte och Molly handlade det framförallt om arbetsytorna och förvaring. När jag arrangerade köksartiklarna på hyllorna valde jag att placer dem som används dagligen så lättåtkomligt som möjligt. Högst upp är ett perfekt utrymme för prylar de sällan använder. Molly, som älskar att baka cupcakes, fick naturligtvis en egen plats för alla hennes färgglada strössel. Förvaringstavlan blev även en plats att smycka med bilder och annat dekorativt som fästs med magneter. Lite ögongodis under matlagningen skadar aldrig! Det var en fröjd för både Charlotte och mig när hon och Molly kom hem och såg förvandlingen. Deras glädje gick inte att misstolka. – Jag är helt förälskad i mitt “nya” kök, utbrast Charlotte och kramade om mig.