Alternate Text

ELFA INSIGHTS

Hemmakontoret

Hemarbetet är här för att stanna - och likaså hemmakontoret. Men det kräver också förvaring och arbetsplatser som ska fungera långsiktigt, vilket många saknar idag. Det blir därför allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning. Med rätt lösningar kan alla arbeta hemifrån lika smidigt som man gör på kontoret, och samtidigt få ihop vardagssysslorna. 

2 av 5 arbetar hemifrån

Enligt en ny Sifo-undersökning som Elfa har genomfört tänker svenskarna jobba lika mycket hemma under 2022 som 2021, 42 procent respektive 43 procent.* Effekterna från pandemin de senaste åren har omvandlats från temporära lösningar till bestående tillstånd som påverkat våra liv och i förlängningen våra hem. Detta ställer i sin tur fler och större krav på boendet i fråga. Om hemmet ska fylla multipla funktioner, behövs ofta fler saker. Och fler saker behöver utrymmen som dessutom gärna ska vara anpassningsbara efter olika behov.

Smarta utrymmen även i mindre hem


Att sitta vid exempelvis köksbordet är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret. Med bättre förvaringslösningar och nyttjande av ytor på rätt sätt, kan man skapa smartare utrymmen och hemmakontor även i mindre hem.

Så fixar du till hemmakontoret

Undersökningen från Elfa vittnar också om att nästan en av fem (18 procent) har fått fysiska besvär av att jobba hemifrån under pandemin. Det är därför av största vikt att man planerar sitt hemmakontor på ett smart sätt framöver. Dessutom behöver skärmar, plattor, laddare och pappersmaterial sin givna plats i hemmet för att hålla ordning och reda på andra ytor.

Här ger Elfa Insights medlem Jannice Wistrand, Feng Shui konsult och inredare, fyra handfasta tips för hemmakontoret:

Alternate Text

1. Göm prylar bakom en gardin eller draperi – täck för hyllor eller krokar med ett vackert tyg och få en effektiv samt väl dold förvaringsyta. 
Alternate Text

2. Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor – använd döda ytor och väggar till hyllsystem, gärna grunda sådana, för förvaring åt kontorsmaterial. 
Alternate Text

3. Flexibelt kontor bakom skjutdörrar - gör ett litet rum i rummet med skjutdörrar som sätts upp och ger en avgränsad men rymlig kontorsplats.  
Alternate Text

4. Förvara kontorsprylarna på dörren - förvaringslösningen kläms enkelt fast på dörren och korgarna anpassas sedan efter det material som ska förvaras.  

Om undersökningen

*Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 november - 1 december 2021. Totalt intervjuades 1280 personer i åldern 18-65 år, varav 1019 personer var yrkesverksamma. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
 

Elfa Insights 2022

Elfa Insights är Elfas tankesmedja där vi undersöker trender, behov och utmaningar inom förvaring. Detta gör vi genom konsumentundersökningar och genom att samla in insikter från ledande experter inom arkitektur, hållbarhet, mode, inredning och framtidsspaning. Vi kan därmed djupdyka inom vårt absoluta favoritämne, förvaring, och inspirera till bättre ordning och harmoni hemma så att du kan frigöra plats för det som är viktigt i vardagen.

Den personliga hyllan

För oss på Elfa är ett personligt hem en plats med ordning och harmoni där du känner dig trygg och kan slappna av. Tid och omtanke krävs för att få till den trivsel som gör att du kan vara dig själv; du kan behöva rensa bland dina prylar, ordna bättre förvaring eller möblera om.

Läs mer